Druk, druk, druk; Is dit het nu?

Druk, druk, druk; is dit het nu?

Ik heb het druk, druk, druk. Hoor je dat jezelf of een ander wel zeggen? Het lijkt soms wel zo dat “het druk hebben” iets goeds is. Alsof we dan in ieder geval goed bezig zijn. Maar is dat wel zo?

In mijn praktijk komen regelmatig vrouwen die op een kruispunt in hun leven staan. Vrouwen die merken dat de weken, maanden en soms jaren voorbij gaan, zonder dat ze echt iets doen wat betekenis voor ze heeft. Wat ze allemaal wel gemeen hebben is een druk leven. Ze hebben een gezin, een baan, familie, vrienden, kennissen, sport (proberen ze) en ze houden alle ballen in de lucht. Ook al is hun leven rijkelijk gevuld, hebben ze van binnen nog steeds het gevoel: “Is dit het nu?”

Is dit het nu?

“Is dit het nu?” Wanneer mensen met deze vraag bij mij in de praktijk komen, willen ze echt stappen zetten in hun leven. Ze willen ontdekken wie ze zijn, niet door hierover te lezen, affirmaties op te zeggen, maar dit echt te ervaren. Ze zetten de stap van overleven naar echt leven en daar is best wat moed voor nodig. Ooit heb je namelijk ervaren dat het beter was om je op een bepaalde manier te gedragen, omdat het je op een bepaalde manier beschermde. De herinnering hieraan ligt opgeslagen in ons lichaam, waardoor we toch nog ergens een angst voelen om een werkelijk authentiek leven te leven. Een leven vanuit vertrouwen, overgave en zingeving.

De kracht van stilte

Tijdens een consult drinken we altijd een verse kruidenthee. Dit is met een reden. Ooit werd thee alleen gebruikt vanwege zijn heilzame werking én vanwege het effect bij meditaties. Duizenden jaren geleden dronken de intellectuelen van die tijd thee, in alle rust, om tot inspiratie te komen. Ze konden zich zo verbinden met hun innerlijk weten en kwamen tot de beste inzichten. Tegennwoordig nemen we niet altijd de tijd voor het zetten, ruiken, proeven en voelen van het drinken van een kop thee, terwijl dit simpele ritueel waarbij je even stil staat en stil wordt, een eerste stap kan zijn bij het ontdekken van je ware zelf en het luisteren naar je innerlijke stem.

Meditatie

Uit een onderzoek van Harvard blijkt trouwens dat meditatie onze cognitieve vermogens versterkt en dat het je inspiratie geeft. Dat is nodig om te weten wat je echt wilt, je kunt beter beslissingen maken, focus houden en ervaart minder stress. En dat is precies wat je nodig hebt om je leven betekenis te geven.

Tip
Wil jij verandering in je leven, net zoals de vrouwen die bij mij in de praktijk komen? Begin dan met het je druk maken met het heel bewust drinken van je kop thee. Zo programmeer je als het ware je hersenen dat het ook oké is om niets te doen, juist omdat je het er druk mee hebt. Bijzonder hoe zoiets werkt! Ga bijvoorbeeld eens rustig zitten met je thee en focus je op je ademhaling; observeer. Je hoeft niets anders te doen dan observeren, zonder verwachtingen. Zo creëer je een opening voor het ervaren van je ware zelf.

Wil je meer en gerichtere begeleiding, neem dan contact met me op.

Jennie

Lees ook mijn andere blogs:

Scroll naar top