Meditatie als vlucht

Meditatie als vlucht

Meditatie is één van de manieren om een diepe innerlijke stilte, leegte, vrede te ervaren. Stilte is essentieel om je ware zijn te ontdekken en meditatie is daarvoor een prima middel. Je ervaart dat je meer bent dan alleen je lichaam en hoe krachtig je bewustzijn is.

Zodra mediteren het doel wordt of een bedachte vorm om ergens toe te komen, houdt het je tegelijkertijd weer vast. Dit is wat mij betreft de paradox van meditatie en het hangt er dus vanaf wat je verlangen is (en wat de (meditatie) trainer) je wil en kan leren.

Wat mij betreft is meditatie er niet om beelden te krijgen, de helende kracht van de maan te voelen, niet zozeer voor ontspanning, om wat meer verstilling te ervaren, om het drukke leven van alle dag vol te kunnen houden. Dan is het wat mij betreft niets anders dan een overlevingsstrategie, een conditionering waarbij je je voorhoudt rust, vrede, vrijheid, stilte te hebben gevonden zonder dat je echt leeft zoals dat voor jou bedoelt is. 

Meditatie als middel

Meditatie heeft in essentie wel het doel om bewustzijn te transformeren, maar dat gaat veel dieper dan jezelf ontspannen voelen of verstilling te ervaren. Het gaat over het vrijmaken en de overgave aan je ware zijn. Wanneer je dat ervaart, de kracht van dit bewustzijn ervaart, dat het oneindig is, helemaal heel, dan weet je dat mediteren op de energie van de volle maan, slechts een rimpeling veroorzaakt in het oppervlak. Terwijl je openen voor wie je echt bent, een kracht met zich meebrengt die niet in woorden te beschrijven is en je uitnodigt om dat door je leven te laten stromen. Door heldere en wijze beslissingen te nemen, het leven te leven afgestemd op deze hogere leiding.

Wanneer je je in meditatie verbindt met je ware zelf, dring je diep door tot de waarheid over jezelf, over het leven. In deze overgave, het niet weten, in deze leegte, vind je de diepe stilte, het Al-één zijn, de Goddelijke onvoorwaardelijke liefde.

Jezus zegt in de Cursus in Wonderen dat je liefde bent, tijdloos, vreugdevol, maar daar binnen wordt tijd werkelijkheid, een geest (zonder tijd) in een lichaam (de tijd tikt). 

De paradox in mediteren

Meditatie kan zeker een poging worden om te vluchten, om te ontsnappen uit het dagelijks leven. Wanneer je in een lastige situatie zit, problemen hebt, iemand je slecht heeft behandelt of jijzelf vindt dat je iets verkeerds gedaan hebt, hoef je alleen even rustig te zitten en alles verdwijnt immers als sneeuw voor de zon. Ja, voor even, voor zolang als je mediteert, je hebt immers een lichaam. Dat lichaam is je instrument om hier op aarde het leven te leven zoals dat voor jou in essentie is bedoeld.

Door meditatie ontdek je meer en meer wie je echt bent, dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel, dat er een Goddelijk plan achter je leven zit. Je zult vervolgens echter wel zelf de keuzes moeten maken om de waarheden over jezelf en je leven te willen ontdekken, te luisteren en gehoor te geven.

Jennie

Lees ook mijn andere blogs:

Scroll naar boven