/
  • Waarom puur empowerment niet genoeg is – de weg naar vrijheid

   “Leef je missie, ga ervoor, je bent het waard, je bent goed zoals je bent, word je ervan bewust en doe het, ga staan voor wie je werkelijk bent!” Een beetje overdreven misschien, maar toch voor mij een paar kenmerken van diverse empowerment events. Waarom is dit niet genoeg om werkelijk vrij te zijn?

   Er zijn goeroes, spirituele leraren, die jaren bezig zijn geweest (en nog) met meditatie en contemplatie, met stilte en het luisteren naar hun innerlijke stem, voordat ze op een punt kwamen van puur bewustzijn, van innerlijke vrijheid.  Er zijn ook mensen in de wereld die een spontane spirituele doorbraak krijgen en daarmee direct een ontwaakt bewustzijn, ik denk bijvoorbeeld aan Eckhart Tolle.

   Deze weg, van spontaan ontwaken, van plotselinge transformatie, is echter niet voor iedereen de weg. Iedereen heeft z’n eigen unieke pad daarin te bewandelen. Wat ik zie is dat stilte er altijd een rol in speelt.

   Ook tijdens verschillende empowerment evenementen speelt stilte en meditatie een rol.  Veelal hebben deze als doel om inzicht te krijgen voor een actie en zijn ze gebaseerd op een visualisatie (het is dus niet echt werkelijk stil in je). Wanneer dit in een groep gebeurt, is de energie voelbaar. Het voelt super goed en je krijgt er energie van. Je krijgt inzichten en een boost wanneer je in zo’n groep bent en als je thuis komt, voel je nog steeds de kracht ervan; je weet het, je bent vrij en kunt de hele wereld aan. Vanaf nu sta je in dit licht, maak je plezier en creëer je moeiteloos alles wat je wilt.

   Wat een doorbraken vinden er plaats! Zo wordt het gebracht en daar zit wat mij betreft de valkuil. Misschien is er iemand bij wie een dergelijke transformatie op dat moment ook werkelijk plaatsvindt. (Want net als Eckhart Tolle, zou jij ook zomaar die persoon kunnen zijn die dit meemaakt). Maar eigenlijk is het niet meer dan een groepservaring waar je enthousiasme wordt aangewakkerd. Het zijn soms redelijk betaalbare, maar soms ook peperdure events, waar mensen hyper van terugkeren en alles delen. Slimme marketing en vast en zeker ook interessant en inspirerend, maar brengt dit nu werkelijk vrijheid?

   Net als na het eten van een happy meal bij de Mac, is het lekker (daarover kun je ook nog van mening verschillen overigens) maar weer thuis is het toch anders. Je komt weer thuis in een onzekere relatie, financiële zorgen en andere moeilijkheden. Je probeert je te herinneren hoe de energie voelde van creatie, van wonderen. Je probeert echt om plezier te maken en in je licht te staan en van daaruit je acties de wereld in te brengen. Om de wereld jouw licht te brengen, omdat het daar zoveel mooier van wordt. Je doet heel goed je best om in de flow te blijven en als je wegzakt, ga je weer naar een event of je neemt een coach die je helpt met je business. Je mediteert en visualiseert op wat je wilt bereiken en wat de beste stappen zijn. Je bent eigenlijk heel druk bezig.

   Echter, ik leerde dat zolang je je nog identificeert met je gedachten en met je persoonlijkheid, je niet werkelijk kunt weten hoe je in het licht moet staan.  Het blijft een handeling, iets waar je over na moet denken, iets waarvoor je affirmaties nodig hebt of muziek. Of weer nieuwe events of mensen die je die boost en dat zelfvertrouwen geven. Maar dat ís niet werkelijke vrijheid!

   De Kabbala vertelt ons hier iets moois over, namelijk dat wat wij hebben te doen in dit leven het opnieuw tot stand brengen van de Eenheid met God is. Om vreugde en vervulling te verkrijgen via het één zijn met God. Om vertrouwen te hebben in voorspoed én in tegenspoed, in rijkdom én gebrek. Juist door deze tegenstellingen krijgen we de lessen die ons eenheid en werkelijke vrijheid brengen. We hoeven daar niets voor te doen, we hoeven alleen maar te zijn.

   Het betekent dus niet automatisch dat als iets niet lukt, dat je dan niet in het licht staat. Of dat dat wat jij wilt delen, je daar ook direct veel geld mee zult verdienen. Misschien is jouw pad gewoon wel anders. Alleen vanuit de stilte, de diepe stilte in jou, kun je gaan luisteren.

   Mijn ervaring is, dat het steeds meer openen voor de stilte, een begin is om werkelijke vrijheid te ervaren. Door te beginnen met tijd nemen om stil te staan en echt stil te worden kan er ruimte ontstaan voor wie je werkelijk bent. Van daaruit komt als vanzelf inspiratie om iets te doen naar boven. De angst is er dan niet meer. Plezier maken gaat automatisch, alsof je bent afgestemd op een grote bron van kosmische humor.  Je hoeft niets te helen. Je bent het licht.

   Het ervaren van deze stilte en het verdiepen ervan vergt voor de meesten van ons oefening en toewijding. Ik leer je graag stil te staan en stil te worden en de stralende stilte en liefde te ervaren. Kijk eens bij mijn events voor de geplande bijeenkomsten.

   Wil je reageren?