Over geluk gesproken en over kinderen

Live op Radio Fryslân

Afgelopen maandag was het internationale dag van het geluk en uit onderzoek blijkt dat in Nederland de Friezen het gelukkigst zijn. Dat was de reden dat Radio Fryslân van mij, als gelukscoach (en geboren Friezin), wilde weten hoe ik dit ervaar. Over geluk en nuchtere Friezen.

Wat gelukkig maakt

En dan ben ik ineens live in de uitzending en is het toch wel spannend! Wat is nu eigenlijk geluk? Geluk is, dat je ontdekt wie je werkelijk bent en doet wat de bedoeling voor jou is in het leven. Dat waar jij werkelijk gelukkig van wordt. En wat dat is, dat kun je alleen ontdekken wanneer je ruimte gaat geven aan je hartsverlangen.

Het begint met stilstaan en stil worden, even uit de ratrace stappen. Om eens niet te luisteren naar dat stemmetje die zegt: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”  Evenals “niet zeuren” en “geen zweverig gedoe”. Dat is volgens mij namelijk precies wat Friezen verstaan onder nuchterheid. Ik zie dat als dat je jezelf beperkingen oplegt, jezelf tegenhoudt om te doen wat je écht gelukkig maakt.

Daarmee onderdruk je je hartsverlangen en houd je dat knagende gevoel “is dit het nu?” Terwijl als je ruimte geeft aan dit hartsverlangen en ontdekt dat het de bedoeling is dat je van daaruit mag leven, dan ervaar je steeds meer diep geluk van binnen. Ik help mensen om ruimte te maken, door blokkades uit de weg te ruimen, om stil te worden en te luisteren naar die innerlijke stem en vervolgens van daaruit stappen te zetten “Doe het maar gewoon! Wat zijn je werkelijke verlangens, wat zeurt er van binnen om aandacht, wat wil je echt? Laat de gedachten maar even zweven, al die stemmetjes die je belemmeren en ga het maar gewoon ervaren, doe het maar gewoon!”

Kinderen leren ons waar het leven om draait

We kunnen veel leren door naar onze kinderen te kijken, misschien wel heel anders dan je tot nu toe gewend was. Als trainer en coach van de methode PresentChild ervaar ik dagelijks wat kinderen ons hebben te vertellen over authentiek leven, het benutten van onze talenten, over zijn wie we werkelijk zijn. En dat is lekker nuchter, want het gaat om het ervaren, niets meer en niets minder. (Kinderen hebben hier echt een hele mooie boodschap over voor ons!).

Ervaring uit de praktijk

Op een dag kwam er een moeder in mijn praktijk die constant strijd had over dat haar zoon altijd een trainingsbroek aan wilde, en die na het consult zei: Mama, ik hoef hem ook niet meer aan hoor”. Terwijl de moeder juist was gaan trainen, oefenen, ervaren hoe het was om te luisteren naar haar innerlijke impulsen en daardoor op haar werk en privé veel bewustere keuzes maakt.

De kracht van stilte

Mijn ervaring is dat door werkelijk stil te zijn, er ruimte komt voor een ander geluid.  Door alle gedachtes, alle stemmetjes in je hoofd stil te laten worden, dan pas kun je luisteren naar die innerlijke stem. Door alleen al 5 minuten per dag hieraan te wijden, maak je al een mooi begin.

Jennie

 

Lees ook mijn andere blogs:

Scroll naar boven